A. J. Westersson

Dolk samt drakmönstrad slida med originallädret kvar i; ur Westerssons tillverkning. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

Paraddolk från Westersson. Eskilstuna Stadsmuseum. Foto: Torbjörn Eriksson.

Anders Johan Westersson, 1847-1901, startade 1889 egen verksamhet i vilken han främst tillverkade tunnknivar samt dolkar och jaktknivar. Faktum är att han även i liten skala tillverkade fickknivar och pennknivar men du ska ha tur om du stöter på en fickkniv från Westersson. Affärerna gick bra, efter några år hade han flera anställda, tillverkningen sköt fart och man ser ibland både dolkar och tunnknivar med Westerssons stämpel. En stor del av tillverkningen verkar ha gått på export. Westersson gjorde även mycket tunnknivar för Jernbolagets räkning, då är stämpeln: JERNBOLAGET, tillverkaren har dock lite diskret även slagit in A. J. W. på linjalen. Westersson bör räknas till en av de mer kvalitetsmedvetna och tongivande knivtillverkarna i Eskilstuna, han vann ett mycket åtråvärt pris vid stora Allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897. En speciell sak som mycket väl visar på Westerssons initiativkraft och konstnärliga sinne är de små tunnknivar med skaft av elfenben som bär hans stämpel; gjordes nog inte så många men det är säkert ett föremål som ägaren ofta bevarat till eftervärlden. Efter Westerssons frånfälle drev änkan verksamheten vidare fram till 1905.

Då jag INTE lyckats få fatt i något foto på A. J. Westersson så vore det väldigt roligt om någon som har ett foto på knivfabrikören hade lust att sända mig ett mejl, kontaktuppgifter finns under fliken Hem.

 

Annons införd i Nordisk Handel och Industri 1892. Som så ofta på den tiden var man inte så noga med valet mellan V och W i efternamnet.

Extrabilder.

⚔️