Årskrönika 2021

Astron från Seiko via GPS i daglig kontakt med en satellit som har ett atomur ombord. Tidsavvikelse: en sekund per 100. 000 år. Soldriven med batteritid om 10-15 år.

Sanning att säga började 2021 som ett riktigt skitår. Jobb bara jobb i oändlighet och inte en sekund över för knivsamlingen. Mörkt när jag åkte till jobbet och mörkt när jag kom hem. När jag så en dag lyckas smita iväg till auktionsverket låg den där: Seikons Astro, hjärtat slog lite snabbare, Astron lär ju ska ha kostat lika mycket som en personbil när den lanserades 1969. Då världens första kvartsur – idag ett tekniskt underverk maskerat till klocka:
– soldriven, GPS-styrd och fixar jordens alla tidszoner. Jag föll som en fura. Killarna på Klocksnack skrev ”Enda sättet att stoppa Astron är om du kryper in i en grotta o stannar där i ett år, då stannar den. Men när du kryper ut i solen hoppar Astron igång och visar exakt rätt tid. Och efter ett år i grottan lär du ha större problem med dig själv än med klockan.” Det blev kärlek vid första ögonkastet; klockan blev min. Kände mig lite som han killen som kröp ut ur grottan, jag såg dagens ljus på nytt och molnen skingrades. Nu skulle det bli mindre timmar på kontoret och mer tid för allt annat i livet!

Det stod inte på förrän jag fann en helt underbar nagelfil från A. J. Westersson, på bilden här invid en dolk från densamme Mr Westersson. Tänk att Westerssons barnbarnsbarn, Mr Kyle Wester, en dag mejlade mig från Colorado i Staterna. Världens trevligaste kille med Worldrekord i hastighet på skateboard, 143, 89 km/h.

-Enligt familjelegenden hade visst farfars farfar gjort nån form av knivar i Europa.

Jodå, han köpte en tunnkniv som ”great-great-grandfather” förfärdigat innan sonen emigrerade.

A. J. Westersson

En och annan rakkniv med ask blev det sen under hösten, finaste skaften från Hajen…

E. A. Berg

Som om inte det var nog ropar jag in några särdeles fina resandeknivar. Ett kulturarv så rikt på vackraste formgivning med enkla material. Horn och ten samt blad från Moraknivar. Ännu till denna dag helt oslagbara i sin skönhet.

Resandekniv

 

Resandeknivar samt till höger en finsk knivEtt vackert par reservoarpennor från Mont Blanc, tror en kille från Finland köpte dom av mig.

Väl inne i december ropar jag in denna 6/8-dels tum Heljestrand från Kent i Eskilstuna.
Julefriden infinner sig så sakteliga. Knivrullen och en pärlemorkniv med ett sådan där blad som bara Österbergarna kunde göra. Kan det bli bättre…

Stilla skänker vi en tanke på knivsmeder, gesäller och lärlingar där i himmelen. Trots ett liv fullt av prövningar tillverkade de knivar vars like inte längre finns.

Vi ses igen 2022 och hoppas på ett år fullt av roliga upplevelser bland alla underbara kniv- och rakknivsamlare!