Bilden ovan Alfred Hallings enkla knivar som någon utsmyckat med tidstypiska drakar och fantastiska djur. Huruvida utsmyckningen/sniderierna hör till Hallings ursprungliga version eller om någon ordnat det senare vet jag inte.
Tog mig, nedan, för att fota lite i trädgården…blev till användning som ”pausbild” vid otaliga Powerpointpresentationer på jobbet under våren.
Sommaren var lite stiltje på samlarfronten men när detta skrivs i smällkalla vintern ack så ljuvt att minnas markens blomster. Vad ska man annars säga om tillgången på intressanta objekt samt prisutvecklingen under året som gått. Jo, jag har tagit del av mycket fina objekt på olika auktionssidor. Även på Tradera har det gått att finna många fina objekt. När det kommer till priserna tycker jag det skett en utveckling där lite ”finare” objekt blivit dyrare allt medan de enklare objekten ofta sålts för mycket låga belopp.
Höjdpunkter under året
Ovan E. A. Bergs dubbeleggade rakkniv. Skicket är inte tipp topp men med tanke på hur ytterst sparsamt förekommande denna är så är jag nöjd, fick på köpet ett tjog andra rakknivar av varierande kvalitet.
Ovan Norenjus skapelse, en liten huggare för flottan med balja av Gustaf Johan Berg. Hade ingen aning om att mannen bakom de superstora fickknivarna tillverkade såna här, men lite tyngre doningar var ju Norenjus special.
Ovan en karolinerdolk stämplad J. A. D.
Det är John Dahlgren, den sista Wirasmeden, som tillverkat den under 1900-talets första hälft.
Wira Bruk i Roslagen som grundades som ett vapenfakturi omkring 1630 hade under de stora nordiska krigen årsleveranser på 12 000 värjor. John Dahlgren tillverkade mest liar och andra lantbruksredskap men han tillverkade även 75 värjor mellan åren 1916-1947. Den nogsamme John Dahlgren förde bok över tillverkade värjor samt kunder. Samtliga Dahlgrensvärjor är tillverkade med 1685 års manskapsvärja som förebild. Hur många karolinerdolkar som Dahlgren förfärdigade är dock höljt i dunkel.
Ovan ett par sjömansknivar av C. O. Ryds tillverkning plus en dito EKA.