Bernhard Beskows kalendrar

 

image

Bernhard Beskow
Scanned by user AlphaZeta, photographer unknown – Svenskt Porträttgalleri XX

Bernhard Beskow, 1837-1910, var till en början ritare och materialhållare vid Karl Gustafs Stads Gevärsfaktori i Eskilstuna. Han blev med tiden en berömd ståletsare och hade under ett år Emil Olsson som elev. Bernhard Beskow sammanställde 1876 en manufakturkalender och 1877 en adresskalender. Kalendrarna omfattar åtskilliga hundra sidor och är fyllda med det mesta som kunde vara bra att veta om staden med omnejd; om dess innevånare, näringsidkare, bodar, utskänkningsställen, priser och nöjesliv med mera. Bernhard Beskow smyger inte i buskarna med vad han själv tycker om nyckterhet, sedlighet och enligt hans mening betänkliga religiösa rörelser etc. För den som kan läsa mellan raderna finns mycket sidoinformation att hämta;
att stadsfiskalen ”träffas hemma alla dagar” visar att han saknade kontor. Adresskalendern innehåller en mängd annonser, några från kända knivsmeder.
Några fler kalendrar blev det inte för Bernhards del, skulle tro han fick fullt upp med ståletsningen. Nedan återges helt kort vad som kan vara relevant för samlare av knivar från Eskilstuna.

Bernhard Beskows kalendrar A – Ö 

Cigarrbodar

C. W. Dahlgren

C. V. Heljestrand

G. Joh. Berg

Herman Sandbergs Boklåda

Hobergare

Knivsmeder (Över femtio knivsmeder listas här)

Krogar

Sliphus

Ångmaskiner