Ben och elfenben

Från allra äldsta tid har människor tillverkat föremål, smycken och skulpturer av ben och elfenben. Innan celluloiden blev uppfunnen, 1867, användes elfenben även vid tillverkningen av så vitt skilda föremål som biljardkulor, löständer och pianotangenter.

Ben och elfenben har mycket tidigt använts vid tillverkning av skaft till dolkar samt fick- och pennknivar. Elfenben är från början vitt, men antar med tiden en mer gulaktig ton särskilt efter kontakt med solljus. Elfenben är hårt men mer elastiskt än andra bensorter och därför lätt att snida i och att polera. Knivtillverkare utanför Eskilstuna har många gånger även använt sig av ben och betar från mammutar, flodhästar och valrossar.
Ben var ett billigare material och användes till fickknivar av mer brukskaraktär. Det är givetvis en tragedi med slakt och tjuvjakt på elefanter för att komma åt deras betar. Under 1900-talet minskade användningen av elfenben inom knivtillverkningen för att efter andra världskriget vara så gott som helt borta från knivtillverkningen i Eskilstuna.

Ägare till elfenbensföremål (ej råelfenben) bearbetat före den 3 mars 1947, som på ett trovärdigt sätt också kan styrka detta, får sälja det inom EU utan CITES-intyg från Jordbruksverket.

Om du har en fickkniv med skaft av elfenben eller ben så tänk då på att vara mycket försiktig vid rengöring och knivvård. Undvik helst helt att olja in bladfästen och fjädrar på en sådan kniv. Elfenben och ben blir nämligen mycket lätt permanent missfärgat av olja.

Hur känner man igen elfenben och hur skiljer man det från ben eller celluloid?
Elfenben har till skillnad från ben av nötkreatur små skiftningar i sig som bildar ett mönster. Elfenben har vidare en annan lyster än ben.
Det kan många gånger vara svårt att skilja celluloid i exempelvis skaft till rakknivar från elfenben. Tillverkarna gjorde med stor framgång sitt bästa för att efterlikna elfenben.

Exempel på benknivar

image

R. K. Östman. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

P. J. Pettersson, Torshälla. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

C. Eriksson. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

Exempel på elfenbensknivar

image

Emil Olsson. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

12-taggare från Hedengran. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

 

img_6749
Massiv kniv från C. O Ryd. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

 Exempel på knivskaft med elfebensimitation i celluloid

img_6857

Pennkniv från Hedengran och liktornskniv från Heljestrand. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.