Gästabudskniven – genuin svensk folklore

 

image

Även om det mycket väl kan ha tillverkats ett antal gästabudsknivar i Eskilstuna så var det bysmederna i Dalarna och Hälsingland som stod för utveckling och huvudsaklig tillverkning av dessa knivar. Det är vackra och fantasieggade knivar med en historia utan motstycke.

image

Låt oss ta det hela från början. Du har säkert sett dem; skaft i mässing/fattigmansguld med drakhuvud och stora svängda blad. Knivar likt stigna direkt ur vikingatiden. Ja, knivarna är gamla men allt är inte riktigt vad det synes vara vid första intrycket. Det är ju naturligtvis så att människor alltid varit fascinerade av gångna tider och i synnerhet av svunnen storhet. Sanningen är att dessa knivar såg dagens ljus först vid 1700-talets mitt. Tänk dig en rejäl dos historieromantik och blanda den med lika delar folklore och runstenar; ur denna bryggd uppstod gästabudskniven steg för steg under 1700-talet. En kniv som allmogen tog till sina hjärtan dryga hundra år innan fickknivarnas guldålder. En kniv som fick ett eget dialektalt namn i Dalarna: Jäspekniven.  Det finns ingen känd upphovsman bakom gästabudskniven utan olika bysmeder antas ha bidragit till utvecklingen i olika led. Anders Halldén skriver i Knivmakaren nr 2 2010 att skollorna var i gjutmässing med olika legeringar, fjädern i stål medan bladet ofta var smitt i järn. Enligt Anders Halldén ser man på de olika knivarna drag av rådande mode från skollor i barock till rokoko. Gästabudsknivarnas tillkomst låg ett halvt sekel före det tidiga 1800-talets Göticism, vilken hyllade den fornnordiska mytologin. Olika vittnesbörd från vikingatiden hade dröjt sig kvar i bygderna under seklens gång. Inte minst i Dalarna där dalrunor användes i norra Dalarna ända fram till 1900-talets början; allt medan runorna i övriga Sverige redan från 1500-talet hade ersatts av det latinska alfabetet. Påtaliga spår från vikingatiden är enligt språkprofessorn Tore Jansson de drakslingor som finns på runstenar och i dekoren på de äldsta norska stavkyrkorna.
Det är för övrigt lätt att se ett visst släktskap med den norska Jungekniven, vilken även den har vackert mönstrade mässingsskaft. De norska knivarna har emellertid inte lika fantasifulla former och Jungekniven har blad som fungerar även vid sidan om matbordet. Gästabudsknivarnas skapare tog ut svängarna desto mer; med runda överdimensionerade och svängda blad som man även kunde skeda in mat med.
Lägg därtill att en riktigt fin gästabudskniv var försedd med en gaffel, instucken i drakens käft, ja då inser man att detta var förstklassig utrustning att ta med till bonnkalas, bröllop, dop och begravning. För på 1700-talet var det långt ifrån givet att värden dit man var bjuden hade bestick så det räckte till alla gäster. Gemene man hade förstås en kniv till olika sysslor på gården, den dög att äta med, men att skaffa sig en med gaffel försedd gästabudskniv, enkom för festmåltider, det var nog något som väckte både beundran och avund bland de övriga gästerna. Man kan lätt tänka sig att bysmeden fick fler beställningar efter varje kalas. Knivarna  tillverkades och var i bruk i över hundra år. Så långt in på 1800-talet kunde vanligt folk på bondkalas och andra tillställningar luta sig tillbaks, sluta ögonen, och drömma om stora festsalar och tappra krigare vid hövdingens bord, allt medan mjödet flödade under långhusets tak.

image

Så vad är då prisläget för en jäspekniv idag? Knivarna såg ju redan från början gamla och värdefulla ut, tillverkade som de var med skaft i fattigmansguld. Många knivar har därför varsamt sparats under generationer. Kvalitén var mestadels ypperlig så fjädrar och nitar håller ofta stånd i hundratals år. De dyker upp på auktionerna då och då. Priset kan vandra från en femhundring upp till tre tusen kronor – allt beroende på utförande och skick. För det lite högre priset bör gaffeln finnas bevarad och hel samt helst också en stämpel som minner om smeden eller knivens förste ägare. Med tanke på att dessa knivar, med en spännande historia, tillverkades för ca 150-250 år sen är det alls inga orimliga priser om du frågar mig.

⚔️