Horn

Så var då turen kommen till HORN ett starkt material som kommit till flitig användning vid knivtillverkning. Materialet, som är tåligare än ben och lättare att nita i än pärlemor, kan uppvärmas för att lättare formas och sammanpressas. Vidare kan det färdiga knivskaftet poleras så att ytan får en vacker glans. Alla möjliga hornslag finns i knivar från Eskilstuna, såsom buffelhorn, hjorthorn, oxhorn samt renhorn. Har man samlat knivar ett tag brukar man kunna skilja horn från celluloid, men att avgöra vilken sorts horn som knivsmeden använt kan vara svårt, även om priskuranterna kan ge viss vägledning.

image

Lite av ett mysterium är denna hornskaftade kniv. Tillverkaren Per August Fernström, född 1831, har stämplat kniven med ett krönt E; precis som under skråväsendets tid – men skråväsendet upphörde 1846. Kanske hade Fernström några blad på lager från tidig ungdom…

image

Carl Otto Ryd var inte främmande för horn som materialval.

image

Hedengran gjorde mycket knivar med etsade skaft samt med skaft av pärlemor. Men här ser vi två knivar, från Hedengran, med skaft av horn.

⚔️