Kindal och Zinn

image

image

I vanliga fall är det bara tillverkaren som räknas för oss samlare av Eskilstunaknivar. Med Magnus Kindal och Edward Zinn är det annorlunda. Magnus Kindal var svensken som hade etablerat en rörelse i Paris. Edward Zinn hade sin förankring i New York.
De var kvalitetsmedvetna uppköpare som lade order och då fick knivfabrikörerna i Eskilstuna vara så goda att slå in en stämpel på knivbladen. När det gäller Edward Zinn var det precis inga små beställningar som gällde, vid ett tillfälle lär Mr Zinn ha besökt Johan Engström i Eskilstuna och överlämnat en order på 3.000 dussin tunnknivar.
Kanske var det inte bara plånboken som styrde, att få en order från någon av dessa uppköpare var nog även ett bevis på att knivfabrikören levde upp till såväl högt ställda krav på utförande och elegans som på leveransduglighet.

Vid studie av Marmérs  Knivar från Eskilstuna ser man att även författaren av knivbibeln var intresserad av dessa två uppköpare. Från Marmérs bok och genom samlarkontakter sluter jag mig till:

  • att Kindal har köpt knivar av C. V. Österberg och Hedengran & Son samt från såväl Hadar Hallström som Knivbolaget samt EKA
    och så givetvis rakknivar från anrika Heljestrands i Eskilstuna som Kindal senare köper när företaget blir till salu.
  • att Edward Zinn har köpt tunnknivar av den legendariske Johan Engström och av Pontus Holmberg samt fickknivar av Hadar Hallström och av Hedengran & Son.

                                              EFTERLYSNING
Som passionerad knivsamlare skulle det vara värdefullt att veta lite mer än så nästa gång en elefant (se nedan) visar sig på en grann kniv. Jag skulle därför mer än gärna ta emot ytterligare information och  knivbilder från den som vet mer än undertecknad
om Kindal eller Zinn.

Välkommen att mejla till: e@eskilstunaknivar.se

 

image

image

 


 

image

image

 


 

image

Johan Engström, 70 mm, Edward Zinns klassiska elefant

C. V. Österberg, 80 mm, Kindal

C. V. Österberg, 80 mm, Kindal

Fine

 Kontakt: e@eskilstunaknivar.se