Knivvård

Den som har riktigt fint bordsilver vet att det måste putsas med jämna mellanrum. Har man en samling gamla knivar är man i samma situation; de måste putsas återkommande även fast de bara ligger i samlingen. (För att inte tala om nyförvärven som ibland är i minst sagt varierande skick.) Hur mycket möda man vill lägga ned på knivvård är individuellt; några råd på vägen följer:

  1. Förvara torrt
    Viktigast av allt är att dina knivar förvaras torrt.
    Knivarnas allmäntillstånd blir knappast sämre av att de är lite rostiga och smutsiga så länge de ligger torrt. Men fukt, i exempelvis källare, sätter fart på rostangreppen.
  2. Säkerheten först och främst
    Hur försiktig man än är lär man förr eller senare göra sig illa. Se därför över ditt vaccinationsskydd. Kanske är det dags för en stelkrampsspruta. Många av knivarna har hängt med sen före 1: a världskriget – vem vet allt vad de varit med om.
  3. Ta det lugnt med rostfria blad
    Sentida knivar med rostfria blad bör som regel INTE putsas mer än med lite Pol (se nedan), sandpapper kan göra mer skada än nytta. Var likaså noga med att torka rent bladen med en trasa efter hantering, tumavtryck kan annars lätt äta sig in i rostfritt stål – du får permanenta märken helt i onödan.
  4. Spetsbrott
    När man samlar gamla knivar är kanske inte skärpan det viktigaste. Eggen kan vid behov jämnas till med lite sandpapper, se nedan. Spetsbrott kan dock vara idé att fixa till, håller man på mycket med knivar kan man skaffa sig en liten slipsten med elmotor. Man gör klokt i att träna på skrotknivar först då det kräver några timmars träning innan man får rätt handlag när det gäller att återskapa spetsar.
  5. Gör egna verktyg
    Bladen är ibland riktigt kärva att få upp. När tumnageln säger ifrån kan man tillverka egna små praktiska verktyg av glasspinnar. En helt vanlig glasspinne med spets som täljts plan och tunnats ut passar utmärkt i nageltagen och även för att göra rent i de trånga passagerna mellan innerskollorna. Pinnar från Magnum går att göra behändiga krokar på, perfekta för att lirka upp trilskande blad och korkskruvar.

    Täljda glasspinnar. Tandborsten då? -Jo till nagelfilarna.
  6. Bitar av lakansväv
    Man kan inte få för mycket av uttjänta lakan, köp på loppis och riv i passande bitar. Går åt massor för man får slänga det som blivit svart och brunt.

    Fickknivar må se aldrig så oskyldiga ut; mellan skollorna ned mot fjädern hittar man likväl massor av smuts.
  7. Några varningar:
    Autosol och liknande medel är bra för att avlägsna rost och smuts från knivblad men undvik medlet på förgyllda skaft – där Autosol tar bort förgyllningen.
    Vapenfett eller kemiskt ren olja är bra för att smörja upp bladens gång. Vars dock försiktig med ELLER UNDVIK olja och kemikalier när du hanterar knivar med skaft av elfenben eller ben som lätt missfärgas av olja. Skadan blir permanent.
  8. Fint sandpapper
    Riktigt fint sandpapper avsett för metall är bra för att ta bort rost och missfärgning som Autosol inte biter på, fint sandpapper kan även med fördel användas för att jämna ut ojämnheter i eggen. 
  9. Finish med undermedel
    Som sista finish rekommenderas Pol; ett riktigt undermedel som är gjort av små, små, plastkulor, s k microballs, för att inte repa ytan. Medlet är drygt. (Finns på Cerveras hemsida, går att hämta i butik efter beställning. )
    ⚔️