Pärlemorknivar

Pärlemor – ett vackert namn på ett vackert material, jämför engelskans Mother of pearl. Människor i olika kulturer har alltid fascinerats av pärlor och skal från musslor.
Ett vackert skimmer i regnbågens alla färger uppstod när man höll skalen i solljus.
Skal och pärlor blev material för smycken och kom i många fall även att användas som betalningsmedel. Pärlemor består av hexagonala plattor av aragonit vilka ligger i parallella lager eller lameller. Just kombinationen av spröda och elastiska lager gör materialet otroligt starkt. Strukturen motverkar vidare att sprickor som uppstår sprider sig vidare. Med andra ord ett utmärkt material för skaften på fällknivar.

I Eskilstuna har pärlemor använts i skaften på fickknivar och pennknivar under mycket lång tid. Materialet var dock inte det enklaste att arbeta med då det lätt kunde spricka vid nitningen. Pärlemor var även dyrt i inköp. Detta medförde att pärlemorknivar tillsammans med knivar med skaft av sköldpaddskal var bland de dyraste i priskuranterna från 1800-talets sista decennier – betydligt dyrare än elfenbensknivar.
I syfte att minska materialkostnaden försågs många pärlemorknivar med backar i nysilver. Backarna utgjorde även ett visst skydd mot kantstötning av pärlemor som var skörast, skönast och dyrast av knivsmedjans utgångsmaterial. I tyska Solingen försågs många fickknivar även med en dekorativ midja i nysilver just i syfte att minska materialkostnaden. Nysilver eller tyskt silver är en legering av koppar, zink och nickel som med hög nickelhalt blir silverfärgad; dock utan att innehålla ett uns av silver. Pärlemor köptes från de engelska kolonierna; under världskrigen blev det svårigheter med leveranserna. Vid slutet på 1950-talet upphörde användningen på grund av stigande världsmarknadspriser. Men vi – vi har knivarna kvar i många år än.

img_5266

C. V. Österberg. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

img_5265

C. O. Ryd. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

C. V. Österberg. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

Knifbolaget. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

Liten C. O. Ryd samt stor grosshandlarkniv C. V. Österberg. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

J. E. Larsson. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

C. O. Ryd. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.

image

C. O. Ryd samt C. V. Österberg. Privat. Foto: Torbjörn Eriksson.