Att sälja gammelknivar

Det värsta som kan hända fina gamla knivar är att de åker iväg till soptippen i samband med nån storstädning. Är du inte intresserad av knivar som du har liggande kan det vara en bra idé att sälja dem och tjäna lite pengar.

Auktionshus
Om du väljer att sälja genom något auktionshus betalar du avgifter som försäljningsprovision, slagavgift samt fotoavgift men slipper en massa eget arbete. Väljer du att sälja genom auktionshus kan sluta läsa här.

Tradera
Om du väljer att sälja genom Tradera så får du betala försäljningsprovision men du tar själv foton och skriver annonsen samt paketerar och sänder iväg knivarna till köpare efter avslutad affär. Det är även du som får se till att få betalt från köpare, det sker normalt genom att köparen gör en insättning på ditt konto innan du sänder iväg knivarna. Det går även att använda Traderas betallösning; köparen betalar då med kort eller PayPal på Tradera. Tradera meddelar säljaren att betalningen ägt rum via email. Utbetalning till säljarens bankkonto görs sedan i normalfall inom 1-2 bankdagar från Tradera.

Trasiga knivar
Med undantag för riktiga rariteter är trasiga knivar med brutna blad eller spruckna skaft svåra att sälja. Fickknivar med skaft av ben eller pärlemor har dock ofta nån liten spricka vid nitarna. Det brukar samlarna ha fördragsamhet med. I övrigt gör du klokt i att inte försöka sälja trasiga knivar.

Foton
Foton är din chans att visa kniven ur olika synvinklar. Ta närbilder!
Tänk på att köparna vill se kniven från båda sidor, om det är en fickkniv bör alla verktygen fällas ut på några av bilderna. Om det finns en stämpel bör den finnas med på ett av fotografierna.

En eller flera knivar
Tänk på att de flesta knivsamlare som regel är på jakt efter en viss typ av knivar.
Oftast får du därför bäst pris om du säljer en kniv per annons.

Annonstext och tid för annons
Ofta kan man fatta sig kort.
Om kniven är stämplad bör du nämna det, det kan vidare vara bra att ange knivens längd då sånt kan vara svårt att bedömma via foton. Efter auktionen blir du betygsatt – ange därför om kniven har några skador. En oskriven regel bland samlare av eskilstunaknivar är att publicera annonserna på söndagskvällar, då är det sannolikt också mest potentiella köpare som läser annonserna.

Värde
Hela knivar med tydlig stämpel samt skaft i naturmaterial kan ibland vara värdefulla. Finns en korkskruv på fickkniven brukar det höja värdet. Mycket beror givetvis på om det finns mer än en budgivare som gärna vill ha kniven. Ibland kan auktioner som börjar på en krona klättra högre i pris än de som börjar på hundra kronor. Tänk på att köparna oftast vill göra ett fynd, var beredd på att du ibland får mycket litet betalt och ibland mycket bra betalt. Det kan jämna ut sig om du har flera objekt som ska säljas. Hittar du en likadan kniv vars auktionstid löper ut är det en fingervisning om vad priset kan komma att hamna på.
Men tänk på att även små variationer kan betyda mycket för priset.

I kniviga frågor går det bra att mejla via sidans e-postadress: e@eskilstunaknivar.se