Segerström

Arbetare vid E.T. Segerströms Knivfabrik Foto: okänd, Eskilstuna stadsmuseum

Erik Teodor Segerström (1840-1912) började 1854 som lärling hos Fredrik Alexander Hedengran. 1864 var han färdig mästare och startade en egen verkstad. Han var flitigt verksam fram till sitt frånfälle 1912. E. T. Segerström hade en son:  Carl Gustav Theodor Segerström född 1875. Sonen drev efter faderns bortgång verksamheten vidare fram till 1925, då E. T: s systerson J. F. Lindkvist köpte verksamheten. Mest känd är kanske Segerström för sin tillverkning av tunnknivar och då i synnerhet de bland samlare så åtråvärda tunnknivarna med korkskruv – dem var han ensam om att tillverka. Segerström fick år 1893 patent på just denna konstruktion med korkskruv på en tunnkniv; merparten av tunnknivarna med korkskruv gick på export.

Tre tunnknivar, av Segerström, i storlek tripp, trapp, trull. Fotade ur Hasse Ekmans samling.

Tre tunnknivar, av Segerström, i storlek tripp, trapp, trull. Fotade ur Hasse Ekmans samling.

E. T. Segerström (1840-1912) med arbetsstyrkan Foto: okänd, Eskilstuna stadsmuseum.

Segerström även tillverkade robusta fickknivar av klassiskt snitt. Du kan rätt ofta stöta på dem, ofta med smidd korkskruv, skaft i koben och en kantig och aningen svårläst stämpel i bågform. Nedan är det dock en liten fruntimmerskniv, stämplad av E. T. Segerström, på bild. Kniven som mäter 76 mm, har paradisfåglar och namnet på knivens första ägare på skaftet. Vem vet kanske var kniven en gåva från en beundrare. Samma kniv gjordes även i en variant med fornnordiska slingor på skaftet.

Liten fruntimmerskniv, stämplad av E. T. Segerström. Kniven som mäter 76 mm, har paradisfåglar och namnet på knivens första ägare på skaftet. Privat, foto: Torbjörn Eriksson.

⚔️