Söndagskvällarna var heliga

Har varit lite glest med nyheter här på hemsidan då redaktörn varit upptagen på annat håll. Nu planeras dock ökad aktivitet på knivfronten. Precis som söndagarna var en utvald dag av vår herre så är de en alldeles speciell dag för  knivsamlare. Det är helt enkelt inte lönt att försöka sälja en fickkniv på Tradera på någon annan tid än just söndagar och gärna då mellan sju och nio på kvällen. Ja, om man vill få ett hyfsat försäljningspris vill säga. Pulsen når nog sällan såna höjder som när sekunderna, under söndagskvällen, släpar sig fram mot auktionens absoluta deadline – för en kniv som man kanske letat efter i åratal. Ska priset stiga till skyarna eller råkar man vara nästan ensam… Det är väl det som gör att man håller på.

Blev inte billig… C. E. Petterssons, 1833-1903, tillverkade instrumentknivar, vapendolkar och en sorts större fickknivar. Enligt Marmérs efterforskningar kan han ha varit ensamarbetande knivsmed under några decennier. Marmér fann aldrig några knivar med C. E. Petterssons stämpel, tja denna låg väl i en låda i Uppland och väntade på att bli funnen.
Gick för en spottstyver…En fickkniv från anrika Fiskars i Finland. Finnarna har förstås museum och en massa intressanta uppgifter om dessa knivar. Gradnypa och nål sitter instuckna i skaftets storände.