Stämpeln KB

Knivarna kommer från en privat samling.

image

 Vid några få tillfällen har det dykt upp fickknivar med stämpeln KB tillsammans med tilläggsstämpeln Sweden. Var det så att Knifbolaget, den första tiden, likt H. H. sökt en praktisk tvåbokstavsförkortning? Häromdagen så gick gåtan mot sin lösning.

image

image

En knivsamlarkollega visade upp en kniv av modellen 25 GS Sax med stämpeln KB på del av bestyckningen. Kniven är tillverkad för Kindals i Paris som importerade lite finare modeller av knivar från några utvalda eskilstunaföretag för vidareförsäljning till sina kunder. Kniven har förutom  stämpeln KB även stämplarna Knifbolaget E, och H. Hallström, samt Sweden på bestyckningen.

imageimageimage

 Att den har ett blad med Hadar Hallströms stämpel tyder på att KB bör vara den första stämpeln som Knivbolaget använde direkt efter övertagandet av Hadar Hallströms Knivfabrik. Bladet kommer säkert från det restlager som fanns kvar vid övertagandet.

 *   *   *

På en annan kniv, i detta fall en modell 21 L, förekommer stämpeln KB ensam tillsammans med stämpeln Sweden.

image image image image image

Man kan ju anta att stämpeln KB var så pass intetsägande för Knivbolaget att den snabbt ersattes med Knifbolaget E och senare då med Knifbolaget Eskilstuna Sweden.