Grunder om rakknivar

Knivrulle från Törnbloms

I tider när allt ska gå så fort och enkelt som möjligt förstår man kanske att rakknivarna ersatts av rakbladskassetter och rakapparater. Men den som äger några rakknivar av olika bredd och som vårdar dem väl kan nyttja dem livet ut.

Rakknivarnas klinga är ett kapitel för sig; oerhört mycket hantverk ligger bakom stål, formgivning och slipning. Med tiden trängdes de ”platta” bladen undan till fördel för de  konkava bladen, full hollow, vilka lättare kunde nå maximal skärpa. Formen för klingorna kan översiktligt delas in i 6 typer, räknat från ovan:

  1. Frisörkniv
  2. Franskt blad
  3. Spanskt blad
  4. Runt avslut
  5. Vass vinkel
  6. Blad fäst i rörbak

De olika måtten för rakknivens bladbredd kan till en början upplevas smått förvirrande för en nutida svensk samlare. När det begav sig angavs bladbredden i 1/8-dels tum. Man skilde på verktum (24,7 mm) som användes av svenska bysnickare och Engelsk tum/inch (25,4 mm) som var brädgårdens mått. Det kan te sig en aning obskyrt att en inch delas i åttondelar men så var det engelsmännen gjorde; åtta var heltalet för inch. Bara en sån sak som att Engelska tum relaterade till arkivyarden som var inlåst i Towern i London, där den var brandskadad och under hand ändrade längd, är ju oerhört faschinerande för en nutida människa. I Staterna hade man US yard relaterad till den exakta kvoten 3 600/3 937 (1”=25,400 050 800…mm). I Frankrike var en tum, pouce, ~27,07 mm och en 1⁄12 av ligne. Tänk förr var kulturen lika viktig som naturvetenskapen… Rakknivarnas olika storlekar var utifrån funktion, användningsområde samt användarens preferenser, ja kanske även typ av skägg. Jag har fått förklarat för mig att det funkar lite som nedan. 1/8 tum=3,18 mm varför graderingen av rakknivar växer med 3,18 mm vartefter man går från 3/8” till 4/8” och så vidare. Notera att exempelvis Kindals numrering ofta angav inom vilket intervall, i åttondels tum, bladet låg. Således ej nödvändigtvis exakt mått.

  • 3/8 tum (9,53 mm)- smal klinga – för lite extra finlir runt näsan och mellan ögonbrynen.
  • 4/8 tum (12,70 mm) – inte fullt så smal – men en lättviktare
  • 5/8 tum (15,88 mm) – medium – var vanligast och användes vid allroundrakning
  • 6/8 tum (19,05 mm) – fat boy – kunde användas vid kraftigare skäggväxt och knivens tyngd gjorde att den kunder glida utan ansträngning. Rakknivar, från tiden före 1945, i bredd 6/8 tum är tämligen sparsamt förekommande. Hittar du en rakkniv på 7/8-dels tum (22,23 mm) är det något ytterst ovanligt. I vår moderna tid så fylld av överdrifter kan man däremot finna nytillverkade rakknivar på över en tum och mer.

Länk till lite fakta om Kindals rakknivar.
Engelska o tyska tillverkarnamn är vanligt förekommande i vårt avlånga land. Jättefina knivar oftast, lika bra eller bättre än många inhemska tillverkare. Finns en liten sammanställning över tillverkningen i Eskilstuna på denna länk – auf deutch bitte!