22: or – Österbergs och andras

 

Till vänster i plommonstop: C. V. Österberberg (1861-1949). Längst ut till höger Karl Wilhelm Karlsson (1869-1940). Foto: okänd, Eskilstuna stadsmuseum
Foto från Eskilstuna Museum; inventarier från Österbergska smedjan. Bladet utformas, från och med 1890-talet, i en skruvpress. Tidigare skedde detta för hand vid städet.

Carl Viktor Österberg ska enligt Arne Marmér, Knivar från Eskilstuna sid 195, ha ansett att 22: an var den kniv som han lyckats bäst med. Man kan förstå honom; hela kniven, med sina långsmala blad är väldigt representativ för Österbergs smedja. Med en nysilverback i den smala änden samt ett skaft i skimrande pärlemor, urfasning för tumgrepp mot korkskruven och tre knivblad så blev det en på en gång smäcker och väl bestyckad fickkniv. Det här var nog en kniv som innehavaren var lite extra rädd om. Inte en kniv som användes till de grövsta jobben utan kanske mer en kniv som man försiktigt tummade på i fickan när finkläderna var på och man satt i kyrkbänken och väntade på att högmässan skulle ta slut; så man kunde få ta del av skvallret ute på kyrkbacken. Flera knivtillverkare, såsom Ahlström, S. Andersson, Emil Olsson och Hedengran, tog upp kniven i sina sortiment ofta till och med med samma typnummer – 22. På bilderna nedan finns två Österbergare, en kniv från Hedengran samt en ostämplad 22: a. Allt talar för att Carl Viktor Österberg var skapare av modellen och att hans goda vän Donatus Hedengran tog upp den i sin tillverkning, men ej i alla priskuranter, får väl närmast ses som en hedersbetygelse. Hur man ser skillnaden? Som regel var Österberg väldigt noga med att stämpla, ibland flera blad på samma kniv och alltid typnr. på lillbladet, hans knivar och blad var lite smäckrare än andra smeders, bladens gång är alltid jämn och fin då varje blad inpassades och filades individuellt. Men ofta behöver även ett tränat öga få hålla kniven i handen för att vara helt säker.
PS. På hemsidan finns en intervju från 1940 med Carl Viktor Österberg.

Från vänster: ostämplad, Hedengran, Österberg, Österberg.

⚔️